بسم الله الرّحمن الرّحیم
بعد از اثبات وجود خدا با دلایل عقلی ونیز بعثت پیامبران الهی آن هم به دلایل عقلی ونقلی وهمچنین هدف از بعثت انبیاءواینکه پیامبران یکی پس از دیگری آمدند تا نوبت به خاتم الانبیاء رسید،پیامبر خاتم در زمان حیاتشان با وجود قرآن نیاز مردم زمان خودشان را برطرف می کردند و خود پیامبر پاسخگوی ضروریات مردم زمان خود بودند و پیامبر ما هم پیامبر خاتم بودند،این از یک سو،از سوی دیگر قرآن کریم اصول وکلیات احکام ومعارف الهی را بیان کرده است و توضیح و تبیین آن بر عهده پیامبر واگذار شده است 0بِالْبَيِّنَاتِ وَ الزُّبُرِ وَ أَنزَلْنَا إِلَيْكَ الذِّكْرَ لِتُبَينَِّ لِلنَّاسِ مَا نُزِّلَ إِلَيهْمْ وَ لَعَلَّهُمْ يَتَفَكَّرُونَ(نحل/44)
اما پیامبر به عنوان رهبر، مطابق نیازهای مردم زمان خود به بیان آیات پرداخته اند ولازم است برای او جانشینی باشد لایق، و همچون او متصل به دریای بیکران الهی باشد تا آنچه پیامبربیان نفرموده را بیان کنند و نیازهای جامعه را در مقاطع مختلف زمانی برطرف نمایند.
امام به عنوان یک انسان کامل ،الگوی جامعی برای جامعه در همه ابعاد انسانی است و بشر به این چنین الگویی نیاز دارد تا با هدایت او به کمال انسانی که یک امر فطری است نزدیک واز انحرافهاودامهای شیاطین دور شود .
دانشمندان عقاید و مذاهب همه اعتقاد دارند که پس از پیامبر گرامی اسلام باید امام ورهبری در میان مردم باشد تاامور دینی ودنیایی آنها را رهبری کند .
اما در مورد منصب امامت مسلمین دو نظریه وجود دارد :
1. به نظر اهل سنت امامت حاکمیت دنیوی است نه منصب الهی و چون نیاز به رهبرازضروریات است، جامعه مسلمین باید بعد از پیامبر برای خود رهبری را انتخاب کنند که این انتخاب از راه رجوع به آراء اکثریت مردم یا بزرگان یا وصیت خلیفه پیشین و یا حتی کودتا وغلبه نظامی است.
2. اما شیعه، امامت را ادامه راه نبوت می داند و امام را حجت خدا در میان خلق وواسطه فیض حق می داند و معتقد است امامت مثل نبوت با تعیین الهی است نه مردم . زیرا دردید شیعه امام فقط سرپرست جامعه نیست بلکه بیان کننده معارف دین ومفسر قرآن کریم است.
امور مردم در دوبخش دین ودنیاست نه اداره دنیا ، آنگونه که اهل سنت می گویند .
جانشین پیامبر باید شخصیتی باشد که دارای ویژگی های زیرباشد تا بتواند ضامن تداوم حیات دین وپاسخگو به نیازهای بشر آنها باشد :
1.تقوا وپرهیزگاری و برخورداری از ملکه عصمت تا حتی کوچکترین گناهی را مرتکب نشود زیرا اگربنا باشد از امام گناهی ویا خطایی صادر شود دیگر چه ضمانتی وجود دارد که بتواند مردم را به راه درست هدایت کند .
2.علم ودانش ،که این علم و دانش از پیامبر سرچشمه گرفته باشد و متصل به خدا باشدتا بتواند پاسخگوی نیازهای مردم در تمام زمینه ها وعصرها باشد.
3.امام باید دارای فضایل اخلاقی باشد آنهم در بالا ترین درجه تا الگوی کاملی باشد.
4. توان اداره جامعه بشری و مدیریت صحیح آن، براساس آموزه های دینی
انتخاب این چنین کسی با این خصوصیات از عهده مردم خارج است و تنها خداست که می تواند با علم بی نهایت خود پیشوایان لایق برای پیامبر را انتخاب کند .
این امامان در مکتب شیعه 12 نفرند که اولین آنها امیر المومنین علی ابن ابی طالب و آخرین آنها حضرت مهدی (علیهم السلام ) است .
جهت دانلود مقاله اینجا کلیک کنید. |