 |
یادگیری مشاهده ای |
 |
یادگیری مشاهده ای
 منبع : سایت علمی تحقیقاتی مغناطیس
 نويسنده : محمد دادسرشت طهرانی ایمیل : hamdel85@yahoo.com
 نوشته شده در تاريخ : 1392/09/16 ( آخرين ويرايش : 1392/09/16 ) |
یادگیری مشاهده ای
یکی از انواع روش های یادگیری؛ یادگیری مشاهده ای است. یادگیری مشاهدهای یا همان الگو برداری و تقلید شامل چهار فرایند اصلی است. اولین فرایند توجه مشاهدهگر به الگوهاست. دومین فرایند آن است که کودک اطلاعات به دست آمده را به کد تبدیل کند و به خاطر بسپارد تا هنگام بازیابی به سادگی به آنها دست یابد. تولید به تقلیدکردن اعمال الگو اطلاق میشود که سومین فرایند یادگیری مشاهدهای است. چه بسا کودکی به الگو توجه پیدا کرده و اطلاعات را رمزگردانی نیز کرده باشد اما به علت محدودیتهای رشدی خود نتواند آنان را بازسازی کند. تقویت، تشویق یا شرایط برانگیزاننده اخرین مولفه این نوع یادگیری است (سانتراک، 1387، ج2، ص:397، کدیور، 1390، ص: 132 و سقایبیریا و همکاران، 1385، ج2، ص:562)
با وجود اینکه خانواده نخستین الگوی رفتاری کودکان است و نقش عوامل ژنتیکی، اجتماع، گروه همسالان و بسیاری از موارد دیگر در تعیین رفتار کودکان نقش مهمی دارد، نقش تلویزیون را نیز به عنوان یک رسانه فراگیر، در دسترس و مورد علاقه کودکان نباید نادیده گرفت. مشاهده رفتارها، تکیه کلامها، نوع پوشش، نحوه صحبت کردن و بسیاری از رفتارهای قابل مشاهده در کودکان و حتی بزرگسالان، الگوپذیری از تلویزیون را به اثبات میرساند. در این خصوص، جنبههای مثبت و منفی الگوپذیری از این رسانه اهمیت خاصی دارد (بیابانگرد، 1387، ص:183). دنیای تلویزیون پر از شخصیتهای گوناگون است که تقریبا تعداد محدودی از نقشهای مختلف را بازی میکنند. کودکان در تلویزیون قهرمانان زن یا مرد را میبینند که گاهی به صورت تخیلی قدرتهای مافوق بشری دارند و میتوانند الگوی فرزندان باشند (کالینفورد، 1380، ص: 51).
تلویزیون میتواند در یادگیری سریعتر کودک اثر مثبت داشته باشد. زیرا کودکی که قادر به خواندن نباشد مجبور است به مشاهدههای مستقیم خود از دنیای اطرافش و نیز افرادی که بتوانند خود را صرف خواندن یا گفتن داستان برای وی کنند، متکی باشد اما کودکی که به تلویزیون دسترسی دارد به دنیایی کاملا جدید پیوند میخورد. کودکان میتوانند معلومات لغوی و اطلاعات عمومی در مورد محیط اطراف را از طریق تلویزیون به دست آورند (شرام و همکاران، 1377، ص: 130)
تلويزيون يکي از ابزارهاي مؤثر در افزايش شناخت و آگاهي به شمار ميآيد. در حال حاضر، براساس نتايج بسياري از تحقيقات انجام شده به روش مشاهده، يک معلم خوب با استفاده از تلويزيون به عنوان يک رسانه کمک آموزشي به مراتب، اطلاعات خود را بهتر منتقل ميکند تا صرفا از طريق روشهاي معمولي تدريس. در ايالات متحده آمريکا، بيش از 400 مورد مطالعه تطبيقي ميان ارائه آموزشهاي عادي کلاسي به دانشآموزان با آموزش از طريق تلويزيون صورت گرفته است. در تمام موارد، به دنبال بررسي نمرات امتحان پايان سال، اختلاف معناداري رؤيت نشد، اما چنانچه تفاوتي هم وجود داشت هميشه به نفع کساني بود که از طريق تلويزيون آموزش گرفته بودند. پس ميتوان چنين استدلال کرد که درصورت نياز و کمبود متخصص آموزشي براي بچهها، ميتوان از تلويزيون استفاده کرد. اين گونه بهرهوري، بخصوص در موارد آموزشهاي تخصصي، ميتواند کارساز باشد و براي مثال، با استفاده از تلويزيون، آموزش زبانهاي زنده در سطح مدارس ابتدايي بسيار موفقيتآميز خواهد بود. درنهایت ميتوان از تلويزيون به عنوان يک معلم سرخانه استفاده کرد و در منازل به بچهها آموزش داد (جوکار به نقل از کالیف، 1386، ص: 114).
فایل PDF این مقاله را از اینجا دانلود فرمایید
| << آخرین صفحه 1 2 اولین صفحه >> |
تمامی حقوق این سایت محفوظ می باشد.درج مطالب باذکر منبع بلامانع است
|
All rights are reserved. |
|